La TAV-Cc us presenta el programa de jardins de llum 2018
Jardins de Llum és un itinerari d’art, de 3 hores de durada, de les 19.00 a les 22.00 h, que per quart any consecutiu tornarà a fer lluir la Festa de la Llum de la mà de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central (TAV-CC), l’Ajuntament i l’Associació Misteriosa Llum.
La Taula de les Arts Visuals de la Catalunya central (TAV-CC) dissenya cada any un itinerari que permet passejar i admirar un seguit de creacions artístiques amb la llum i l’aigua com a protagonistes, en consonància amb la festa major hivernal que té aquest element com a eix central.
Jardins de Llum forma part del projecte Transefímers de la xarxa d’activitats culturals Transversal. Per aquest motiu, Jardins de Llum se suma a una relació d’iniciatives en la qual també figuren el Festival Ingràvid de Figueres, la MAU (Mostra d’Art Urbà) de Granollers, Lluèrnia d’Olot, Fescamp de Sant Cugat del Vallès i A Cel Obert de Tortosa.
La mostra de Jardins de Llum es fa el dimarts dia 20 de febrer des de les 19:00 fins a les 22:00 h
Programa Jardins de Llum 2018
Aquesta edició la TAV-CC presenta :
- VIPs/ treballs d’artistes convidats
Jardins de Llum convida artistes que treballen amb la llum i que han estat escollits per la seva qualitat i obra. Els espais i projectes d’aquest any són:
- Carlos Coronas – Capella de Sant Ignasi Malalt
- Maria Ribera – Sala Gòtica
- Arquitectura Energia i MediAmbient • Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona • UPC / Torre del portal de Sobrerroca
- Projecte Transefímers de la xarxa d’activitats culturals Transversal / Meritxell Solé Figueras i Jordi Martínez Piñol
- Estructures Participatives sobre un mateix suport treballats per diferents col•lectius de la ciutat
Aquest 2018 Treballem novament unes estructures fetes amb canyes sota la direcció artistica de Roser Oduber i la col·laboració de David Moncunill
- Projectes Seleccionats/ accés per convocatòria oberta que es tanca el dia 12 de gener de 2018
- Exposició / Sala Plana de l’Om / “Jugant amb la llum”
fotografia de llum / FotoArt Manresa
VIPs/ treballs d’artistes convidats
- Carlos Coronas – Capella de Sant Ignasi Malalt
Carlos Coronas (Avilés, 1964)
Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Salamanca, compta amb un voluminós currículum d’exposicions individuals i col·lectives, a les que suma diversos premis i beques a la creació.
El món visible és el món de la llum. L’art, com el camp del que és visible sempre està destinat a un univers de llum.
L’obra recent de l’artista Carlos Corones, habitualment peces de gran format, construïdes amb neó i vinil com materials preferents, a cavall entre l’escultura i la instal·lació, mostra la seva preocupació per ocupar i ordenar l’espai expositiu. En aquest procés, la llum, en el seu espectre immaterial es difumina radiant en totes les direccions i adquireix un protagonisme expansiu: es desplaça cap a l’espectador convertint el fet perceptiu en moviment bidireccional, revaloritzant la funció clàssica del quadre i donant-li un nou significat i territori d’existència, aproximant-se als límits del temps, de la matèria i de l’espai.
2. Maria Ribera Salvador i Nuria Tobias / Sala Gòtica
Impressió: paisatge cromàtic / dansa
Un viatge de suggeriments en moviment. Impressions fugisseres on la mobilitat dels fenòmens de la llum ens obra les portes a imaginar. Cromatismes vius,ombres mòbils i tot de paisatges desplegats.
Idea i realització: Núria Tobias i Maria Ribera
La Sala Gòtica acollirà, entre les seves voltes de pedra, una instal·lació que utilitza la llum, les ombres projectades i la dansa per crear un missatge estètic i un viatge suggerent per l’imaginari de la llegenda de la Llum de Manresa. Amb la llum com a element d’expressió artística, podrem veure amb una nova mirada tot allò que es reflectirà. El fascinant molt de descompassar ombres i projeccions de llum per a generar paisatges nous i desconeguts, a partir de petits objectes.
Per a públic familiar.
Tres representacions de 10 minuts
- Primera a les 20h
- Segona a les 20.30h
- Tercera darrer a les 21h
3. Arquitectura Energia i MediAmbient • Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona • UPC / Torre de la muralla (Torre de Sobrerroca)
Javier Albo · Judit López · Marta López · Xavier Solsona ·
LLUMINERA.
nom femení
- Sitja, magatzem o lloc on es guardaven les espurnes.
nom masculí
- Artesà i botiguer que regenta una lluminera.
Antigament, quan encara no s’havia inventat l’electricitat, la llum de nit s’obtenia de les espurnes d’una guspira d’un llamp, que es recollien i s’emmagatzemaven, penjades com si fossin fuets, en unes sitges anomenades llumineres. La Torre Sobrerroca (S. XIII) n’és una. La seva estructura està dissenyada per guardar les guspires de llum i evitar que es consumeixin.
Els menestrals de l’època medieval van desenvolupar una tècnica molt sofisticada per conservar les llumeneres. Això, quan no existien les piles ni les bateries, tenia una gran importància.
Així doncs, les espurnes d’un llamp, com si fossin gotes de llum, es guardaven dins d’una torre lluminera. La Torre Sobrerroca, precisament, està dissenyada per caçar guspires de mida mitjana.
Si teniu una estona, us podeu atansar fins a la Torre i veureu les espurnes, encara incandescents enganxades a la graella. Sobretot no les toqueu, us podríeu socarrimar els dits.
Arquitectura Energia i Medi Ambient · Escola Tècnica. Superior d’Arquitectura de Barcelona UPC ·
Javier Albo · Judit López · Marta López · Xavier Solsona ·
master.aem@upc.edu
- Meritxell Solé Figueras i Jordi Martínez Píñol / Plaça Major
Meritxell Solé és de Torredembarra i actualment té el seu propi despatx d’arquitectura i gestió. És una enamorada de l’art i una experta autodidacta en l’ús del color en l’arquitectura.
En Jordi és de Tivenys i actualment viu a Barcelona. Treballa en empreses d’arquitectura i construcció, a la vegada que comparteix l’amor per l’art de la Meritxell.
Junts realitzen activitats per escapar de la monotonia del dia a dia com, per exemple, viatjar, explorar l’art anant d’exposicions o presentar-se a concursos com aquest.
Projecte escollit de Transefímer del Festival d’art efímer de Tortosa “A cel obert 16”
La intervenció “Espai-Temps” neix de la voluntat de donar resposta a l’espai escollit i al tema d’aquest any, el temps.
A Tortosa van presentar un gran cub de gel ocupa l’espai central del pati. A mesura que passa el temps i es desglaça la figura, es produeix l’intercanvi temps-espai. L’obra cedeix el volum ocupat per ella fins desaparèixer.
2.Estructures Participatives sobre un mateix suport treballats per diferents col•lectius de la ciutat:
Material escollit / canyes
La relació d’aquest material amb l’aigua / Material econòmic / reciclat
Utilitat tradicional adaptat al llenguatge artístic contemporani / Divertit per treballar col•lectivament
Taller dirigit per Roser Oduber i CACiS amb la col·laboració de David Moncunill
per la realització de les estructures participatives es programen varis tallers.
Participants:
Escola d’Art de Manresa (1)
Cercle artístic de Manresa (2)
El Sac de Santpedor (1)
Ass. de Vïns de Manresa; av Barri Antic, av Comtals, av Sagrada Família, av Valldaura, av Mion i av Vic.remei. (5 / 6)
IES. Lluís de Peguera de Manresa (batxillerat artístic) (5)
Atelier (2)